Domain Nasıl Alınır?

23 Şubat 2024
Posted in Blog
23 Şubat 2024 Furkan Güç

Domain Nasıl Alınır?

.com veya com.tr nasıl alınır? Alan Adı almak için gerekli belgeler

Domain nasıl alınır? Öncelik olarak markanızın ismine göre web sitenizin adres adı çok önemlidir. Fakat bir domain (alan adı) almak oldukça basittir. Domain satın almadan önce adımları izleyelim.

Alan Adının İsmine Karar Verin

Markanıza henüz bir isim bulmadıysanız markanızın ismini seçmeden önce alan adı gibi diğer dijital platformlara uyan bir marka adı daha iyi olur. Markanın ismini dijital platformlar ile birlikte uyum sağlayacak şekilde koymanızı öneririz. Şirketinizin bir adı varsa domaininizde www.sirketadi.com gibi olması en mantıklısıdır. Şirketinizin adını alan adı ile yapmanız sizin markanızın bilinirliğini ve akılda kalıcılığını artırır. Alan adına karar verdiyseniz bir sonraki adıma geçebiliriz.

Domain Sorgulama ve Kontrolü

Alan adınızı bulduktan sonra kullanabilir olduğunu kontrol etmek çok kolaydır. Domain sorgulama sitelerinden istediğiniz alan adını sorgulayabilirsiniz. Eğer dolu ise bu alan koduna sahip olan kişi ile iletişime geçip anlaşabilirsiniz. Unutmayın domain uzantıları da bir o kadar önemlidir. Dünyanın en çok tercih edilen domain uzantıları .com, .net ve .org uzantılarıdır. Aradığınız uzantıyı seçerken web sitenin amacına uygun da uzantı seçilebilir.

Örnek olarak:

Eğer giyim firması için .store uzantısı, bir uygulama için .app uzantısı gibi tercih edilebilir.

Güvenilir Bir Alan Adı Kaydeden Kuruluş Seçin

Güvenilir Bir Alan Adı Kaydeden Kuruluşu ise nedir diye soracak olursanız. Domain almak isteyenlerin alan adlarını satmak, kaydetmek gibi sorumlu bir kurumdur. Alan adını alacağınız kuruluş önemlidir. Alan adı alacağınız kaynağın güvenilirliği ve doğru bir şirket olması önemlidir. Domain kayıt şirketleri, İnternet Tahsisli İsimler ve Sayılar Kurumu (ICANN) tarafından akredite edilmektedir. Tercih edilen şirketin Hizmet kalitesi, Fiyatları, Ücretsiz Sunduğu Hizmetleri gibi bir çok özelliğe bakılmalıdır.

Domain Satın Alma İşlemi

Aradığımız domaini bulduktan sonra satın alma işlemi yapılır. Uygun kuruluşun ödeme yöntemlerine göre ödeme yapıp domaini alabiliriz. Domainin geçerlilik süresini not etmeyi unutmayın.

Domain (Alan Adı) Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Domain (Alan Adı) Web siteniz için oldukça önemlidir. Domain yani Alan adı sizin dijital dünyadaki adres ve isminizdir. Domain her web sitenin olması gereken kısmıdır. Domain almadan önce dikkat edilmesi gereken konular, Domaininizin uzantısı .com olması büyük önem taşır. Dünya üzerinde en çok kullanılan uzantıdır. Domaini kısa tutun uzun bir alan adı çok sıkıntılı olabilir.  Domainin akılda kalıcı ve anahtar kelimelerden oluşması gerek. Benzer ve kullanılmış domain olmamalıdır.

DOMAİN FİYATLARI NELERDİR?

Domain fiyatları Alan adı kaydeden kuruluşlarına göre fiyatlar değişiklik gösterebilir. Domain en az 1 yıllık ve en fazla 10 yıllık süre ile alınabilir her yıl ücrete göre değişiklik gösterir.

ÜCRETSİZ DOMAİN ALINIR MI?

Ücretsiz domain WordPress veya Web hostingleri gibi kurucuların sunduğu alt domaindir. Biz bir tavsiye olarak herhangi bir ücretsiz domaini tavsiye etmiyoruz

DOMAİN YENİLEME NEDİR? SÜRESİ DOLAN DOMAİN YENİLEBİLİR Mİ?

Domain Yenileme Nedir?

Domain satın alma en az 1 yıl ve en fazla 10 yıl arası alınabilir. Domain süre ile alınabilir. Örnek olarak bir ev tuttunuz ve evin 1 yıllık parasını peşin ödediniz günü geldiği zaman istediğiniz yıla kadar ödeyebilir yeniden oturmaya devam edersiniz. Domain de bu şekilde bir hizmettir.

Domain ve Hosting arasındaki farklar nelerdir?

Hosting bir web sitenin belgelerin, dosyaların ve içeriklerin depolandığı yerdir. Domain ise bu web sitenin adresidir.  Kısa bir örnek ile anlatmak gerekirse bir konut yaptıracaksınız bu yaptıracağınız konutun arsa ya ihtiyacı var arsa sizin hostinginiz ev ise web siteniz. Evin adresi de domaininiz. Domain Dosyaları içerikleri ve verilerinizi hosting gibi depolama yapmaz.

İletişime Geçin
Merhaba👋
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?