Hosting Nedir?

24 Şubat 2024
Posted in Blog
24 Şubat 2024 Furkan Güç

Hosting Nedir?

 

Hosting Web site ve sayfaların İnternet Alanında barınması veya yayınlanması için yapılan gerekli kısma hosting denir. Örnek ile anlatılması gerekirse Gerçek hayatta olduğu gibi bir konut inşa edilmesi için arazi ihtiyacımız var. Burada Konut, Web site Arazi ise Hosting oluyor. Hosting Web sitenizdeki belgelerin, görüntülerin ve içeriklerin depolandığı web sunucusu veya serverdir.  Bu web sitenizde ki belgelerin, görüntülerin ve içeriklerin 7 gün 24 saat Dünya’nın her yerinden erişilebilir hale gelir.

HOSTİNG HİZMETİ NE İŞE YARAR?

Web sitenizin her aşaması tamamlanmış fakat internet üzerinden kullanıcılar erişemiyorsa henüs hosting hizmeti almamışsınız. Hosting web sitenizin içindeki sayfaları, görselleri ve içerikleri internet üzerinden kullanıcılara erişim sağlar. Hosting hesabına sahip değilseniz, İnternet üzerinden yayınlayamazsınız. Hosting hizmeti ne işe yarıyor,

Domain(alan adı) kaydı:  İnternet üzerinde Domaininizi kaydeder.

Web Sunucusu:  Web sitenizi ve sayfalarınızın için fiziksel veya sanal sunuculardır.

Depolama Alanı : Web sitenizin Görsellerini, Belgelerini, İçeriklerini ve Veritabanlarını depolayan alan.

Veritabanı Hizmeti: Web siteler için veritaban hizmeti.

E-posta hizmetleri: Domaine bağlı e-posta hesapları.

Hosting’in birçok seçenekleri vardır.

Hosting seçenekleri nelerdir?

Web sitenizin uygun hosting seçimi çok önemlidir. Hosting’in birçok çeşidi vardır. Örnek olarak kişisel blog olarak kullandığınız bir web site yaptırmak istiyorsanız “Paylaşımlı Hosting” Hizmeti yeterlidir. E-ticaret işletme web sitesi yaptırmak istiyorsanız “Bulut Hosting” hizmeti olacaktır. Verdiğimiz örnekler harici birçok fazla hosting çeşidi vardır. Şimdi sizlere hosting çeşitlerinden bahsedelim.

Paylaşımlı Hosting: Birden fazla kullanıcıların aynı sunucuyu paylaştığı yerdir. Genellikle küçük ve orta ölçekli web siteler için uygun ve Ekonomiktir.

Bulut Hosting(Cloud Hosting): Bulut hosting diğer sunuculardan ayrıdır. Çünkü sunuclardan dayanan doğasıyla ayrılır. Güvenirliği, Performansı, esnekliği ve fiyatlandırması olarak iyi olduğundan son zamanlarda kullanımı artmıştır.

Dedike Sunucu (Dedicated Server): Tüm yazılımın yani sunucunun sahibi tek siz olursunuz. Sunucu tarafı hakkında bilginiz var ise uygundur. Yüksek Performans ve güvenirlik içerir. Büyük web siteleri için de uygundur.

Sanal Özel Sunucu (VPS- Virtual Private Server): Fiziksel sunucu sanal olarak bölünüp kullanıcılara sunar. Kontrolü ve özelleştirme İmkanı vardır. Paylaşımlı Hostinge göre daha yüksek performansa sahiptir.

WordPress Hosting: WordPress hostin WordPress tabanlı web siteleri için ayarlamış hosting hizmetidir. Hızlı kurulum, otomatik güncellemeler ve güvenlik özellikleri vardır. WordPress Hosting ve Web sitesi dünya üzerine en çok kullanılan araçtır. Sunucunuzu sorunsuz ve açık bir şekilde çalıştırır.

E-ticaret Hosting: E- ticaret hosting isminden de anlaşılacağı üzere e-ticaret site ve uygulamaları için uygundur. Satış yapıcak işletme kişilere uygun bir hosting türüdür.

Bu tür hosting çeşitleri vardır. Daha farklı hosting çözümleri de bulanabilir. Hostingi seçerken bütçenize web site trafiğinize ve hedeflerinizi dikkate alarak seçmeniz gerekir.

Hosting ile beraber ne gibi hizmetler alınabilir?

Hosting ile birlikte 3 farklı hizmet alınabilir. Domain Kayıt, Kurumsal E-posta ve SSL Sertifikası gibi 3 hizmette alınabilir.

Domain kayıt: Domain sizin internet üzerinizdeki adresinizin adıdır. Örnek www.guccreative.com gibi. Domain (alan adı) seçerken akılda kalıcı ve kolay okunabilen bir ad seçmenizi öneririz. Alan adınızı seçtiyseniz bunu Google üzerinden domain sorgulama yapabilirsiniz.

Kurumsal E-posta: Kurumsal e-posta hizmeti birden fazla özel e-posta adresi oluşturmanıza ve yüksek kotalı, sık sık yedeklenebilen bir hizmettir.

SSL Sertifikası: SSL Sertifikası web siteniz için çok önemlidir. SSL Sertifikası Güvenli bir bağlantı sağlar. Bir web sitenin https:// ile başlamasını ve bunun kullanıcılar tarafından güvenilir olduğu anlamına gelir.

hosting nedir? hosting ücretleri

YÜKSEK TRAFİKLİ VE DÜŞÜK TRAFİKLİ WEB SİTELER İÇİN HOSTİNG SEÇİMİ

Yüksek trafikli siteler için hosting seçimi oldukça önemlidir. Sitenizin hızlı ve güvenilir bir şekilde çalışması gerekir. Bu tür siteler için yoğun ziyaretçi ve büyük veri transferi için özel hosting seçmesi gerekir. Yüksek trafikli siteler için hosting nasıl seçilir? Bulut hosting (Cloud Hosting) Sitenizin trafik yoğunluğuna ve verilerin hızlı bir şekilde çalışması için uyum sağlar. Sitenizin hızlı bir şekilde açılmasını, performansın düşmemesini sağlar. Yüksek trafikli web siteler için bunlar önem taşır. CDN (Content Delivery Network) CDN sitenizin içeriklerini dünya üzerindeki sunuculara dağıtarak erişimi hızlandırır.

Yük Dengeleme: Birden fazla sunucunun kullandığı, talebe göre trafik sağlar ve performans artırır.

Dedike Sunucuları veya VPS: Yüksek Trafikli sunucular için kullanılabilir. Yedekleme ve Güvenlik, Performans Ölçümü ve Teknik destek oldukça önemlidir.

Düşük Trafikli Web siteler için Hosting seçimi

Düşük trafikli siteler için yüksek maliyetli hosting alınmasına gerek yoktur. Yüksek trafikli hosting seçimi bütçeyi gereksiz harcar. Sitenizin performansına göre orta ölçekli bir hosting alınabilir.

HOSTİNG ÜCRETLERİ NEDİR?

Hosting ücretleri nedir sorusuna sabit bir ücret verilemez. Herhangi hosting hizmeti veya paket içeriğine göre fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Hosting seçerken paket içeriğine ve fiyatlarını iyi araştırmak gerekebilir. Hosting aylık ücretleri 1 dolar veya 5 6 dolar arasına göre değişebilir. Dediğimiz gibi verilen paket içeriğine ve çeşidine göre değişkenlik gösterir.

ÜCRETSİZ HOSTİNG HİZMETİ ALINABİLİR Mİ?

Ücretsiz hosting hizmeti alınabilir fakat ne kadar güven verebilir. Web siteniz sizin işletmeniz veya kendiniz için büyük önem taşır. Geç açılan veya performansı düşük olan bir sitede ne kadar kullanıcı durabilir daha doğrusu ne kadar işe yarar. O nedenle iyi bir hosting hizmeti almak için profesyonel firma ile çalışmak en mantıklısı olur. Unutmayın dijital dünya gelişiyor, herhangi bir hata sizin prestijinizi düşürür.

İletişime Geçin
Merhaba👋
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?