The daily Post.

Read daily news from Brooklyn.
READ OUR BLOG

Googlebot Nedir?

Google arama motorunda kullanılan arama dizini oluşturmaya yarayan web’den link doküman gibi belgeler toplayan ve Google tarafından aktif olarak kullanılmakta olan tarayıcı yazılımına verilen isimdir. Google botları aslında Google’a ait sanal robotlar gibi düşünebiliriz. Bu robotlar web siteniz kurulduğunda gelir ve sitenizi ziyaret eder. Ancak botların sitenizde aradığı şeylerle müşterilerinizin aradığı şeyler aynı olmayacaktır. Müşteriler sitenizi ziyaret ettiğinde içerikler aracılığıyla hizmet ya da ürününüzün güvenilir olup olmadığına, aradıkları şeyin sizin web sitenizde yer alıp almadığına ya da sadece gezinmek için gelip bakarlar. Ancak Googlebotlar sayfanıza geldiğinde web sitesinin hızına, yazılı ve görsel içeriklere bakar. Bu içeriklere bakarken web sitenizin kaliteli olup olmadığına, açılırken yavaş olup olmadığına bakar. Aynı zamanda web sitelerinde üretilen içerikler aracılığıyla internet kullanıcılarına sitede daha fazla vakit geçirmelerini sağlamalarını ister. Bunun için üretilen içerikleri de inceleyen Googlebotlar topladıkları bilgileri Google’a iletir. İletilen bilgiler aracılığıyla Google bir arama dizini (index) sunar.

  • Index (Dizin) Nedir?

Google index, bazı kriterleri göz önünde bulundurarak web sitelerinin sıralanmasıdır. Günümüzde sıralanacak çok fazla web sitesi bulunmaktadır. Rekabetin fazla olduğu, her şeyi üretmenin mümkün olduğu, ulaşımın günden güne kolaylaştığı ve dijital teknolojilerin her geçen gün daha da geliştiği bu evrende web site sıralamalarının üstünde yer almak için pek çok kriter bulunur. İşte bu kriterlerden biri de index alabilmektir. Ne yazık ki index alamayan bir sayfanın arama motorlarında üst sıralarda yer alması mümkün değildir.

  • Index Nasıl Alınır?

Index almak için arama motorları sistemini çok iyi anlamak gerekir. Öncelikle web sitelerinin taranabilir olması gerekir. Google botlar sayfayı tarayabilirse web sitemizle ilgili bilgiler toplayabilir. Bu taramayı sağlamak içinse farklı yöntemler bulunur. Search Console’da bulunan URL Denetimi üzerinden günde 10 kere olmak üzere Google botunun sitenizi taramasına dair taleplerde bulunabilirsiniz.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken şeyler bulunur. Bunlar;

  1. Sitenin taranabilir olması,
  2. Kaliteli bir web sayfası olması,
  3. Özgün ve kaliteli içeriklerden oluşmuş olması şeklinde sıralanabilir.

Googlebot Nasıl Çalışır?

Web sitenize başarılı bir SEO çalışması yönetmek için Googlebotun nasıl çalıştığını gerçekten güzel kavramak gerekir. Googlebot çalışma sistemi, bilinen bir web sitesinin taranmasının ardından sayfada yer alan linklerin Googlebot tarafından keşfedilerek takip edilmesine ve keşfedilen linkte yer alan sayfanın taranılarak ilgi düzeyine göre dizine eklenmesine dayanır. Googlebot, arama dizininde kayıtlı olan sayfaya bağlı diğer sayfaları da ziyaret eder ve arka arkaya bağlı tüm sayfaları inceler. Buna bağlı olarak webde yer alan sayfaları keşfeder ve dizine ekler.

Googlebot tarafından ziyaret edilen sitenin tüm içerik kaynakları ilgili bot tarafından indirilir ve sonrasında siteye gelecek diğer bot çeşitlerinin kullanımına sunulmak üzere sıkıca cachelenir.

  • Cache Nedir?

Bu kavramın Türkçe karşılığı ön belleklemedir. Cachelenme sayesinde herhangi bir dosyaya, dokümana, içeriğe erişim süresi kısalır. Bu işlemin yapılmasının amacı siteyi ziyaret eden botların siteyle ilgili bilgi ve içeriklerin her seferinde tekrar tekrar istek göndererek indirilmesini beklemek yerine hızlı erişim istenilen dokümanlara kolayca ulaşım sağlanmasıdır. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse iş yerinde sıklıkla kullandığınız bazı eşyaları daha sonra rahatlıkla bulabilmeniz için bir kutuda topladığınızı düşünün. Cacheleme işlemi de tıpkı buna benzer. Googlebotların sıklıkla ziyaret ettiği sayfaları bir yerde toplamasıdır.

Googlebot Web Sayfalarını Ne Sıklıkla Ziyaret Eder?

Googlebotlar özellikle kullanıcılar tarafından çok ziyaret edilen ve trafiği fazla olan siteleri güncelliğini korumak için tekrarlı olarak ziyaret ederler. Burada asıl amaç web sitesinde gerçekleşmiş herhangi bir yeniliği kaçırmamak ve kullanıcıların arama yaptıkları konuları alaka durumuna göre kullanıcıya sunmaktır.

Trafiği fazla olan bir sayfada gerçekleşmiş olan güncelleme ilgili sayfanın trafiğini artırdığı arama konusundaki alaka seviyesini ya da daha farklı konulardaki yaptığı yeniliklerle bağlantılarında değişiklik sağlayabilir. Bu nedenle Googlebotlar sayfaları tekrarlı olarak ziyaret eder ve bu ziyaretler esnasında güncellemeleri kaydeder. Kaydettiği güncellemeleri de kullanıcıların yaptığı aramalarla alaka seviyesine göre web sitesini kullanıcılara sunar.

Googlebot Türleri (Crawlers)

Googlebotları, Google için çalışan, çeşitli görevler için özel taramalar gerçekleştiren ultra mini robotlar gibi hayal edebiliriz. Bu tarama faaliyetlerini sürdüren tüm botlara görev ayırmaksızın Googlebot denir. Ancak bu botların bazı spesifik görevleri yerine getirmek için özel olarak geliştirilmiş türleri de mevcuttur.

Bunlar;

  • Google Haber Botu (Googlebot News)
  • Google Resimler Botu (Googlebot Images)
  • Google Video Botu (Googlebot Videos)
  • Google Feedfetcher (Site feedlerini taramakta kullanılan bot)
  • Google Favicon Botu (Googlebot Favicon)
  • Google Ads Botu (Adsbot)
  • Adsense şeklinde sıralanabilir.

Yukarıda yer alan botlar özel olarak verilen tarama görevlerini yerine getirir.

Sitenizi Googlebot İçin Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

Googlebotların sayfanızı ziyaretini sıklaştırmak site trafiğinizin artışıyla mümkündür. Trafiği artırmak için de SEO çalışmaları yapılır. Googlebot ziyaretlerini olumlu yönde etkileyebilecek en önemli SEO stratejilerinden bazılarını inceleyelim.

  • Web sitenizin arama motorlarında görünür olmasını sağlayın. Bunu, robots.txt dosyasındaki

“Allow: /” komutu ile sağlayabilirsiniz.

  • Web sitesinde bulunan iç bağlatılarda “nofollow” etiketini mümkünse hiç kullanmayın ya da kullanımını minimumda tutun. Bu bağlantılar, Googlebotlara onları kaynaklarına kadar takip etmemelerini söyler.
  • Bir site haritası oluşturmakta fayda var çünkü site haritanız olduğunda Googlebot siteniz hakkında bilgi edinmek ve tüm içeriğinizi bulmak için bu kaynağa başvuracaktır.
  • Google Search Console kullanmalısınız. Bu araç sayesinde sitenizde var olan sorunları saptayabilir ve bunların çözümlerine dair size yol gösterecektir.

Sitenizi Googlebot gibi bir tarayıcı için ne kadar anlaşılır ve ziyarete değer kılarsanız bu sizin web site trafiğiniz ve satışlarınız için olumlu olacaktır.

SEO UYUMLU BLOG NASIL YAZILIR?

Öncelikle konuyla ilgili bazı temel kavramları bilmemiz gerekiyor. Bu kavramları anladığımız zaman ne yapmayı hedeflediğimizi daha iyi anlarız. Böylelikle yazdığımız blog yazıları daha da amaca yönelik olur.

SEO: Bu kavram “Search Engine Optimization” teriminin kısaltması olarak karşımıza çıkmaktadır. Şu an internet üzerinden pek çok şeye ulaşım sağlamak oldukça kolay. Bu sebeple rekabette de artış görülmüştür. Aynı kelimeleri arama motoruna yazdığınız zaman aradığınız içerikle ilgili karşınıza birden fazla site çıkmaktadır. Arama motorları da bunun için bir sıralama yapılması gerektiğini düşünüyor. Sitenin ne kadar eski olduğu ya da sitenin üzerinde yapılan çalışmalar gibi farklı kriterlere bağlı olarak tüm siteler sıralanmaktadır. Aslında günlük hayatta da olduğu gibi en çok emek gösteren karşılığını alıyor diyebiliriz. Yani kısacası sitelerin ilk sıralarda ya da ilk sayfada yer alması için yapılan her türlü çalışmaya SEO denir.

SEO çalışmalarını iki kategoride inceleyebiliriz. Bunlardan ilki site içi, bir diğeri ise site dışıdır. Site içi SEO çalışmaları web sitesi için yapılan yazılım ve içerik çalışmalarının tamamını kapsar. Sitenin yazılımı, içeriği için yapılan görsel, yazımsal ve tasarımsal çalışmalar ve reklamlar buna dahildir. Site dışı SEO çalışmaları ise kullanıcıları siteye yönlendirerek site trafiğini artıracak ve web siteyi destekleyen tamamlayıcı çalışmalardır. Yani web sitesi hariç sosyal medya ve linkler gibi siteye akış sağlayan çalışmalardır.

Blog: Bu kavram “web” ve kayıt manasına gelen “log” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Bloglar ilk ortaya çıktığında dijital günlük gibi kullanılmaktaydı. Zamanla insanların bilgi ve birikimlerini aktardıkları yararlı yazı içerikleri olmaya başladılar.

SEO Neden Önemlidir?

SEO, hizmetinizi sunduğunuz web sitesinde üretilen içeriklerin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayacak bir çalışmadır. Web sitesi açıldıktan sonra trafiği sağlamak ve siteye daha fazla okuyucu çekmek için site içeriğini kaliteli ve canlı tutmak gerekir. Web siteniz için SEO uyumlu içerik yazmak, içeriği paylaştığınız sitenin arama motorlarının arama sonuçlarında ilk sayfada veya ilk sıralarda yer almasını sağlar. Arama motorlarında arama yapan tüketicinin ilk sıralarda yer alan web sitelerine tıklama ihtimali daha yüksektir çünkü ilk sıralarda yer alan firmalar tüketici zihninde daha olumlu ve güvenilir bir izlenim verir. Yazılan içerik aranan kelimeleri birebir karşılıyorsa sitenin tıklanma oranı zamanla yükselir. Bu da siteyi arama sıralamasında organik olarak daha da yukarıya taşır.

Günümüzde çok fazla insan ürün ve hizmetlerini internet üzerinden pazarlamaktadır. Çok fazla seçeneğin olması sizin ürün ya da hizmetinizin seçilme ihtimalini düşürür. Bu kadar seçenek arasında tüketici zihnine ve arzusuna gidecek yol yalnızca ürün ya da hizmetinizin fark ve avantajlarının olmasından geçmiyor. Aynı zamanda hizmetinizin fark ve avantajlarını profesyonelce pazarlamanız gerekmektedir ki markanız ön planda olsun. Arama motoru aramalarında ilk sıralarda yer almak ya da ilk sayfada yer almak sunduğunuz hizmetin güvenilirliğini ve tercih edilebilir olması ihtimalini artırır. Bu nedenle SEO’ya yönelik çalışmalar yapmak hedef kitlenize ulaşmanızı kolaylaştırır.

SEO uyumlu üretilen içeriklerin hazırlanması, yayımlanan web sitesi aracılığıyla müşterilere ulaşma yolunda önemli bir yöntem ve araçtır. Örnek verecek olursak bir oto garaj web sitesi düşünelim. Oto garaj web sitesinde sürücülerin arayabileceği çeşitli başlıklara yer verilirse sitenin ziyaret edilme oranı artış gösterir. Üstelik bu içerikler sayfanızın trafiğini artırarak arama sıralamasında yukarılara taşınmasını sağlar. Gelin şimdi adım adım SEO uyumlu blog nasıl yazılır bakalım.

İyi Bir Araştırma Yapın ve Özgün Bir İçerik Oluşturun

Öncelikle yazacağınız konu ile ilgili güvenilir ve güncel kaynaklardan gerekli bilgileri edinin. Konuya dair ne kadar farklı bilgiye sahip olursanız yazınız o kadar kapsamlı ve ilgi çekici olacaktır. Yaptığınız araştırmalar sonucunda yazınız, konuyla ilgili olan başka konuları da kapsar böylelikle daha farklı konuları aratanların da sizin bloguna ve sayfanıza gelmesi ihtimali yükselir.

Aynı zamanda konuya dair bildiğiniz şeylerle kendi deneyimlerinizi harmanlamaktan çekinmeyin. Çok da öznel gerçeklikler olmadığı sürece içeriğinize kendinizden bir şeyler katmak sizi daha da yaratıcı kılacaktır. Böylelikle yazdığınız içerik özgünlük kazanır ve daha çok tıklanma sağlanabilir.

Anahtar Kelime Analizi Yapın

SEO çalışmaları yürütülürken buna uygun blog yazımı esnasında en önemli aşamalardan biri anahtar kelime analizi yapmaktır. SEO uyumlu içeriğinizi üretirken aranma ihtimali en yüksek olan kelimeler saptanır ve bu kelimeler aracılığıyla sayfanın tıklanma oranı artış gösterir. Blog yazma sürecinde seçilen anahtar kelimelerin doğru olması aranma hacmi en yüksek olan kelimeleri kapsamasına anlamına gelir. SEO uyumlu içeriğinizi oluştururken anahtar kelimelerinizi daha kolay seçebilmenize yardımcı olacak ücretsiz bazı sitelerden yardım alabilirsiniz. Bu konuda hizmet veren Google Anahtar Kelime Planlama, SEMRush, Long Tail Pro, Keywordtool.io gibi pek çok site bulunmaktadır.

SEO uyumlu blog yazarken sıklıkla yapılan hatalardan biri de arama motorlarında sürekli aratılacağını düşündüğümüz kelimeleri blogda ne kadar sık kullanırsak yazımızın o kadar SEO uyumlu olduğuna inanmaktır. Ancak aynı kelimeleri devamlı kullanarak blog yazımızı SEO uyumlu hale getiremezsiniz. Bunun yerine aynı kelimeyi devamlı kullanmaktansa aynı anlama gelen farklı kelimeleri kullanarak blog yazınızı tamamlayabilirsiniz. Bu şekilde aynı konuyu arama motorlarında farklı kelimeler yazarak aratabilecek müşterilere de ulaşma imkânı sağlarsınız. Yani anahtar kelimeleri orantılı bir şekilde kullanmalı ve blog içine yaymalısınız. Örnek vermek gerekirse 1000 kelimelik bir blogda aynı anahtar kelimeyi 8-9 kere kullanmak gayet ideal bir sayıdır.

SEO uyumlu içerik yazarken anahtar kelimeleri anlamlı cümleler içinde kullanmak gerekir. Çünkü sırf üst sıralarda yer almak için anlamsız cümleler içerisinde anahtar kelimenin kullanılması sitenize zarar verebilir.

İçeriğe Uygun Başlıklar Bulun ve Başlık Sıralamasına Özen Gösterin

Blogların SEO uyumlu olmasının amacı kısa sürede daha fazla kişiye ulaşmaktır. Daha fazla kişiye ulaşmak için yazdığınız başlıklar anlaşılabilir ve aranma ihtimali yüksek kelimeler olmalıdır. Yazdığınız blog için başlıklar bu nedenle oldukça önemlidir. Çünkü yazınızın kapsamı ve konusu hakkında bilgi verirken müşterileri de web sitesine çekecektir. Başlıklarda yer alan doğru kelimeler sayesinde kullanıcıların aramalarına direkt yanıt verebilirsiniz. Böylelikle tıklanma oranları zamanla artış gösterir.

Başlık sıralamalarını alaka düzeyine göre doğru sıralarsanız içeriğinizin anlamsal bütünlüğünü sağlamış olursunuz. Genel başlık oldukça kapsamlı olmalı ve ardından gelen alt başlıklar ana başlıktan kopuk olmamalı ana başlığın etrafında şekillenerek tamamlayıcı olmalı. Konuya dair okuyucu zihninde pek çok soru canlanır. Bunlara yeterli düzeyde ve anlaşılabilir bir şekilde yanıt vermek gerekir.

Site İçi Link Oluşturun ve Meta Description Optimizasyonu Yapın

SEO uyumlu içerik üretirken başvurulabilecek yollardan biri de site içi link oluşturmaktır. Bu yöntem sayesinde daha önce yazdığınız yazılara tıklanma da artış gösterir. Birbirleriyle bağlantılı içeriklerde özellikle bu yöntem çok kullanılır. Yeni yazdığınız içeriğin uygun bir kısmına eski yazdığınız içeriklerle ilgili link oluşturursanız konuları ilgili olan bloglar arasında da trafik sağlanır. Bu durumda okuyucu da merak uyanır ve sitede daha fazla vakit geçirir. Bu da sizin sitenizi doğrudan arama sıralamasında yukarılara taşır.

Bununla beraber içeriğinizin SEO uyumlu olması için en önemli adımlardan biri ise meta açıklaması eklemektir. Meta açıklaması okuyucuya henüz siteye tıklamadan içeride yer alan bilgileri kısmen sunan bir sistemdir. Böylelikle sitenizin içeriğinde yer alan metinlere siteye girmeden ulaşan tüketici için sizin siteniz daha cazip görünür. Meta açıklamasından aradığı şeyin orada olup olmadığını gören okuyucu anında sitenize tıklar. Tıklanma oranlarının artması için çok basit bir uygulamadır. Ayrıca SEO uyumlu olması için meta açıklamasının başına anahtar kelimeleri yazmakta fayda var.

İçeriklere Uygun Görseller Kullanın ve Gerekli Yerlerde Listeleme Yapın

Günümüz insanının dikkat süresi fazla sosyal medya kullanımı nedeniyle oldukça düşmüştür. Buna bağlı olarak okuyucuların uzun yazıları okurken dikkatini toplu tutmak için tercih edilen bazı yöntemler bulunur. Bu yöntemler sayesinde okuyucu içeriği okurken sıkılmaz ve dikkati toplu kalabilir. Öncelikle yazıya uygun görsel içerikler sunmak web sitenizi hem kaliteli gösterir hem de okuyucuya daha renkli bir okuma deneyimi sunar. Ancak bu görselleri seçerken dikkat etmemiz gereken önemli bir husus bulunuyor. Seçtiğiniz görselin boyutu yüksek olursa yüklenme esnasında problem yaşanır ve görsel geç yüklenir. Bu da web sitesi için olumsuz bir izlenime neden olur. Okuyucunu dikkatini toplu tutmak ve yazıyı okurken sıkılmamasını sağlamak için mümkün olan yerlerde listeleme yöntemini kullanmak da oldukça faydalıdır. Bu listelemenin SEO uyumlu olabilmesi içinse liste açıklamalarının kısa ve net bir dile sahip olması gerekir.

Kelime Sayısını İçerik Kapsamına Göre Doğru Belirleyin

Ürettiğiniz içeriğin uzun olması yukarıdaki kriterlere uymuyorsa pek de bir şey ifade etmez. Bu nedenle öncelikle yukarıda yer alan maddeleri gerçekleştirmek gerekir. Ardından yazdığınız blog kapsamında doğru kelime sayısına ulaşmanız gerekir. İdeal blog yazısı ortalama 600 kelime kadardır. Bunun altında kelime sayısına sahip bloglar Google için yeterli olmayacaktır.

dijital reklam ajansı nedir

DİJİTAL REKLAM AJANSI NEDİR?

dijital reklam ajansı nedirEğer bir ürün ya da hizmetiniz varsa bunu yalnızca satışa sunmak yeterli değildir. Satışa çıkarken aynı zamanda tüketiciye sunduğunuz fayda, tüketici için ürettiğiniz çözüm ve rakiplerinize göre artılarınızın ön planda olduğu bir pazarlama stratejisine ihtiyacınız vardır. Günümüzde her alanda oldukça fazla işletme bulunduğunu düşünürsek farkımız ortaya koymak için profesyonellerden yardım almakta fayda var.

Pazarlama stratejileri; hizmetinizin daha çok satmasını ve tüketici zihninde ilk sıralarda yer almanızı hedefleyen çalışmalar bütünüdür. Tüm bunların profesyonelce yapıldığı yer ise reklam ajanslarıdır. Daha yeni bir kavram olan dijital reklam ajansı ise afiş, broşür, el ilanı, billboard, radyo ya da gazete reklamları gibi geleneksel reklamcılık yöntemlerine göre daha teknolojik hizmetler sunar.

Dijital reklam ajansları alan fark etmeksizin çeşitli alanlardan kuruluşlarla çalışabilir ve pazarlama hizmetlerini sunabilir. Günden güne dijitalleşen dünyada reklam gibi markalar için büyük bir önem taşıyan aracın dijitalleşmemesi ihtimal bile değildir. Bu nedenle her gün sosyal medyaya, internete yani kısacası dijital dünyaya artan ilgi sebebiyle orada geçirilen zaman dilimi de artmıştır. İnsanların fazsıyla zaman geçirdiği yerler reklam çalışmaları için kesinlikle çok uygundur. Kontrol edemediğimiz ve hızla süren dijitalleşme sürecinde markalar da bu dijitalleşmeye uyum sağlamalıdır. Böylelikle teknolojiyi ve yenilikleri takip eden, güncel bir marka olarak tüketiciye güven verilir.

DİJİTAL REKLAM AJANSI HİZMETLERİ NELERDİR?

Dijital pazarlama hizmetleri, işletmenizin dijital ortamda Dijital reklam ajansları tam hizmet sunan ve kısmi hizmet sunanlar olarak iki farklı başlık altında incelenebilir. Tam hizmet sunan dijital reklam ajansı oldukça kapsayıcıdır ve bünyesinde ihtiyaç duyduğunuz her şey yer alır. Peki nedir bunlar?

SEO Hizmeti (Arama Motoru Optimizasyonu)

SEO hizmetini sunan dijital reklam ajansları müşterilerinin web sitelerinin ve web sitesi içeriklerinin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için çalmalar yürütür. SEO hizmeti sunan bir reklam ajansı strateji oluşturma, anahtar kelime araştırması, web sitesi denetimi, backlink denetimi, web site ve blog içerikleri gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Google ve Meta Reklam Yönetimi

Google Ads ve sosyal medya reklamları geniş bir hedef kitleye ulaşmak için oldukça etkili bir yoldur. Bunun nedeni verilen reklamlar aracılığıyla arama motorlarında en üst sıralara çıkmak ve sosyal medyada yeterli sayıda müşterinin önüne çıkmayı sağlamaktır. Dijital reklam ajansı müşterilerine uygun stratejiler oluşturulur ve bu stratejilerin analizi yapılır. Yapılan analizler aracılığıyla stratejinin doğru olup olmadığına karar verilir ve buna göre yol izlenir.

Web Site Tasarımı ve Geliştirme

İşletmenize web sitesi tasarımı yapılırken amacına yönelik olabilmesi için site tasarımının her türlü kullanıcıya yönelik olması, kolay kullanılabilir olması, estetik bir görüntü sunması gibi kriterler bulunmaktadır. Bunun için çalıştığınız dijital reklam ajansının web sitesi tasarım ekibinin alanında uzman olması gerekmektedir.

İçerik Tasarım ve Pazarlaması

Dijital reklam ajansı uzmanları, işe yarar bir strateji sunmak için sektörle ilgili derinlemesine bir pazar ve hedef kitle analizi yapar, kriterleri belirler ve bunlara yönelik çalışmalar yönetir. İçerik tasarımı ve pazarlaması için içerik üretimi, içerik tasarımı, blog yazımı gibi seçenekler bulunmaktadır. Üretilen içerikler yardımıyla firmanın hizmet ya da ürününün reklamı yapılır böylelikle daha fazla tüketiciye ulaşılır. Bu içerikler yazılı metinler olabilir ya da tasarımlardan oluşur. Çeşitli sosyal medya platformlarında yayımlanan içerikler dijital reklam ajansı tarafından sunulur ve etkileri analiz edilir.

DİJİTAL REKLAMCILIK AJANSI İLE ÇALIŞMANIN AVANTAJLARI

Dijital reklam ajansları çalıştıkları kurumların daha fazla görünür olmasını, daha fazla ürün ya da hizmet satmasını, alan hakimiyetini, doğru hedef kitle seçimini, reklam için harcanan maliyetin doğru yönlendirilmesini hedefler. Bunların ve daha fazlasının kurumunuz için profesyonelce yapılması sizi rakiplerinizden farklı ve özel kılar. Gelin bakalım dijital reklam ajansı ile çalışmanın faydaları nelerdir?

Uzmanlık ve Deneyim

Dijital reklam ajansları alanında uzman kimselerden oluşur. Kapsadığı hizmetler yani dijital reklam yönetimi, tasarım, içerik üretimi, web site tasarımı, SEO hizmeti, sosyal medya yönetimi gibi alanlarda profesyonellerle çalışır. Bu da işin yapılması ve daha sonraki takip sürecinde profesyonel bir çalışma sunar.

Kaliteli Araç ve Teknoloji Erişimi

Ajanslar; yalnızca reklam, çekim, sosyal medya, video gibi hizmetler için çalışır. Bu nedenle de bu alandaki son model teknolojik ürünlerden faydalanmak ister, doğal olarak yatırımlarını da bu doğrultuda yapar. Sahip olduğu teknolojiler sayesinde de size daha derinlikli ve kaliteli bir hizmet sunar.

Yaratıcılık ve Trend Takibi

Dijital reklam ajansında uzman içerik üretici ekipler yer alır. Bu ekipler gündemde sosyal medyayı sallayan trend takiplerini yapar ve tüm bu içeriklerden uygun olanları müşterilerin firmalarına uyarlar. Trendler sosyal medya akışında kullanıcıların önüne daha sık düşen içeriklerdir. Bu içeriklerin sahip olduğunuz firma için uyarlanması daha fazla tüketiciye ulaşmanızı sağlar.

Etkili Hedef Kitle Belirleme

Ajanslar aracılığıyla markanız için doğru olan hedef kitleyi belirlemek kolaylaşır. Bu alanda uzman reklamcılar tarafından hedef kitle yani potansiyel müşterileriniz belirlenir ve çalışmalar bu doğrultuda yapılır. Çünkü hedef kitlesiz yapılan sosyal medya çalışmaları ucunda yem olmayan bir oltayı denize atıp balık tutmayı beklemek gibidir. İhtimaller her zaman vardır ama kesin sonuçlar elde etmek isteyen firmalar dijital reklam ajansı ile çalışır. Burada marka ve hizmetinizin farkı ortaya çıkar.

Kapsamlı Analiz

Dijital reklam ajansında yapılan çalışmalar uzmanlar tarafından takip edilir. Tüm pazarlama çalışmalarının yalnızca planlanması ve bu planların gerçekleştirilmesi yeterli değildir. Uzmanlar tarafından izlenilen stratejinin doğru sonuçlar verip vermediği takip edilmelidir. Çünkü yapılan çalışmalar yeterli gelmiyorsa ya da yanlış bir yol izleniyorsa reklam için yapılan harcamanın karşılığı alınamaz. Bu da firmanızı gereksiz bir harcamaya iter.

DİJİTAL REKLAMCILIĞIN GELECEĞİ

Günden güne dijitalleşen dünyadan reklamcılık sektörü de payına düşeni almıştır. Sahip olduğu donanımları dijital bir atmosfere uyumlamamak ajansın geride kalmasına neden olur. Çünkü son yıllarda insanların çok fazla zaman geçirdiği bir yer olan internet üzerinden reklam yapmak, marka bilinirliğini artırmak, arama sonuçlarında ilk sıralarda yer almak oldukça kolaydır. Bu nedenle müşterilere daha kişisel bir deneyim ve zamansız bir reklam hizmeti sunar. Müşteri profili zamanla değişim göstermiş ve kişisel reklam anlayışını daha sık deneyimlemiştir. Bu nedenle müşterilerin de değişmiş olan alışkanlıklarına hitap etmek gerekir. Değişim gösteren bu alışkanlıklar göz ardı edilirse hedef kitleyle kurulmak istenen iletişim olumsuz etkilenir.

Yani kısacası dijital reklamcılık gelişen teknoloji beraberinde olduğu yerde kalmamalı, devamlı olarak yenilikleri takip etmeli, gündemden kopmamalı ve her türlü yeniliği kendi bünyesinde uyarlamalıdır. Bu şekilde ilerleyen bir reklam firmasının başarısız olma ihtimali yok diyebiliriz.

hosting nedir? hosting ücretsiz nedir?

Hosting Nedir?

 

Hosting Web site ve sayfaların İnternet Alanında barınması veya yayınlanması için yapılan gerekli kısma hosting denir. Örnek ile anlatılması gerekirse Gerçek hayatta olduğu gibi bir konut inşa edilmesi için arazi ihtiyacımız var. Burada Konut, Web site Arazi ise Hosting oluyor. Hosting Web sitenizdeki belgelerin, görüntülerin ve içeriklerin depolandığı web sunucusu veya serverdir.  Bu web sitenizde ki belgelerin, görüntülerin ve içeriklerin 7 gün 24 saat Dünya’nın her yerinden erişilebilir hale gelir.

HOSTİNG HİZMETİ NE İŞE YARAR?

Web sitenizin her aşaması tamamlanmış fakat internet üzerinden kullanıcılar erişemiyorsa henüs hosting hizmeti almamışsınız. Hosting web sitenizin içindeki sayfaları, görselleri ve içerikleri internet üzerinden kullanıcılara erişim sağlar. Hosting hesabına sahip değilseniz, İnternet üzerinden yayınlayamazsınız. Hosting hizmeti ne işe yarıyor,

Domain(alan adı) kaydı:  İnternet üzerinde Domaininizi kaydeder.

Web Sunucusu:  Web sitenizi ve sayfalarınızın için fiziksel veya sanal sunuculardır.

Depolama Alanı : Web sitenizin Görsellerini, Belgelerini, İçeriklerini ve Veritabanlarını depolayan alan.

Veritabanı Hizmeti: Web siteler için veritaban hizmeti.

E-posta hizmetleri: Domaine bağlı e-posta hesapları.

Hosting’in birçok seçenekleri vardır.

Hosting seçenekleri nelerdir?

Web sitenizin uygun hosting seçimi çok önemlidir. Hosting’in birçok çeşidi vardır. Örnek olarak kişisel blog olarak kullandığınız bir web site yaptırmak istiyorsanız “Paylaşımlı Hosting” Hizmeti yeterlidir. E-ticaret işletme web sitesi yaptırmak istiyorsanız “Bulut Hosting” hizmeti olacaktır. Verdiğimiz örnekler harici birçok fazla hosting çeşidi vardır. Şimdi sizlere hosting çeşitlerinden bahsedelim.

Paylaşımlı Hosting: Birden fazla kullanıcıların aynı sunucuyu paylaştığı yerdir. Genellikle küçük ve orta ölçekli web siteler için uygun ve Ekonomiktir.

Bulut Hosting(Cloud Hosting): Bulut hosting diğer sunuculardan ayrıdır. Çünkü sunuclardan dayanan doğasıyla ayrılır. Güvenirliği, Performansı, esnekliği ve fiyatlandırması olarak iyi olduğundan son zamanlarda kullanımı artmıştır.

Dedike Sunucu (Dedicated Server): Tüm yazılımın yani sunucunun sahibi tek siz olursunuz. Sunucu tarafı hakkında bilginiz var ise uygundur. Yüksek Performans ve güvenirlik içerir. Büyük web siteleri için de uygundur.

Sanal Özel Sunucu (VPS- Virtual Private Server): Fiziksel sunucu sanal olarak bölünüp kullanıcılara sunar. Kontrolü ve özelleştirme İmkanı vardır. Paylaşımlı Hostinge göre daha yüksek performansa sahiptir.

WordPress Hosting: WordPress hostin WordPress tabanlı web siteleri için ayarlamış hosting hizmetidir. Hızlı kurulum, otomatik güncellemeler ve güvenlik özellikleri vardır. WordPress Hosting ve Web sitesi dünya üzerine en çok kullanılan araçtır. Sunucunuzu sorunsuz ve açık bir şekilde çalıştırır.

E-ticaret Hosting: E- ticaret hosting isminden de anlaşılacağı üzere e-ticaret site ve uygulamaları için uygundur. Satış yapıcak işletme kişilere uygun bir hosting türüdür.

Bu tür hosting çeşitleri vardır. Daha farklı hosting çözümleri de bulanabilir. Hostingi seçerken bütçenize web site trafiğinize ve hedeflerinizi dikkate alarak seçmeniz gerekir.

Hosting ile beraber ne gibi hizmetler alınabilir?

Hosting ile birlikte 3 farklı hizmet alınabilir. Domain Kayıt, Kurumsal E-posta ve SSL Sertifikası gibi 3 hizmette alınabilir.

Domain kayıt: Domain sizin internet üzerinizdeki adresinizin adıdır. Örnek www.guccreative.com gibi. Domain (alan adı) seçerken akılda kalıcı ve kolay okunabilen bir ad seçmenizi öneririz. Alan adınızı seçtiyseniz bunu Google üzerinden domain sorgulama yapabilirsiniz.

Kurumsal E-posta: Kurumsal e-posta hizmeti birden fazla özel e-posta adresi oluşturmanıza ve yüksek kotalı, sık sık yedeklenebilen bir hizmettir.

SSL Sertifikası: SSL Sertifikası web siteniz için çok önemlidir. SSL Sertifikası Güvenli bir bağlantı sağlar. Bir web sitenin https:// ile başlamasını ve bunun kullanıcılar tarafından güvenilir olduğu anlamına gelir.

hosting nedir? hosting ücretleri

YÜKSEK TRAFİKLİ VE DÜŞÜK TRAFİKLİ WEB SİTELER İÇİN HOSTİNG SEÇİMİ

Yüksek trafikli siteler için hosting seçimi oldukça önemlidir. Sitenizin hızlı ve güvenilir bir şekilde çalışması gerekir. Bu tür siteler için yoğun ziyaretçi ve büyük veri transferi için özel hosting seçmesi gerekir. Yüksek trafikli siteler için hosting nasıl seçilir? Bulut hosting (Cloud Hosting) Sitenizin trafik yoğunluğuna ve verilerin hızlı bir şekilde çalışması için uyum sağlar. Sitenizin hızlı bir şekilde açılmasını, performansın düşmemesini sağlar. Yüksek trafikli web siteler için bunlar önem taşır. CDN (Content Delivery Network) CDN sitenizin içeriklerini dünya üzerindeki sunuculara dağıtarak erişimi hızlandırır.

Yük Dengeleme: Birden fazla sunucunun kullandığı, talebe göre trafik sağlar ve performans artırır.

Dedike Sunucuları veya VPS: Yüksek Trafikli sunucular için kullanılabilir. Yedekleme ve Güvenlik, Performans Ölçümü ve Teknik destek oldukça önemlidir.

Düşük Trafikli Web siteler için Hosting seçimi

Düşük trafikli siteler için yüksek maliyetli hosting alınmasına gerek yoktur. Yüksek trafikli hosting seçimi bütçeyi gereksiz harcar. Sitenizin performansına göre orta ölçekli bir hosting alınabilir.

HOSTİNG ÜCRETLERİ NEDİR?

Hosting ücretleri nedir sorusuna sabit bir ücret verilemez. Herhangi hosting hizmeti veya paket içeriğine göre fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Hosting seçerken paket içeriğine ve fiyatlarını iyi araştırmak gerekebilir. Hosting aylık ücretleri 1 dolar veya 5 6 dolar arasına göre değişebilir. Dediğimiz gibi verilen paket içeriğine ve çeşidine göre değişkenlik gösterir.

ÜCRETSİZ HOSTİNG HİZMETİ ALINABİLİR Mİ?

Ücretsiz hosting hizmeti alınabilir fakat ne kadar güven verebilir. Web siteniz sizin işletmeniz veya kendiniz için büyük önem taşır. Geç açılan veya performansı düşük olan bir sitede ne kadar kullanıcı durabilir daha doğrusu ne kadar işe yarar. O nedenle iyi bir hosting hizmeti almak için profesyonel firma ile çalışmak en mantıklısı olur. Unutmayın dijital dünya gelişiyor, herhangi bir hata sizin prestijinizi düşürür.

domain-nedir-nasil-alinir-domain-yenileme-nedir
Domain yenileme nedir? Domain nasıl alınır? Domain nedir?

Domain Nasıl Alınır?

.com veya com.tr nasıl alınır? Alan Adı almak için gerekli belgeler

Domain nasıl alınır? Öncelik olarak markanızın ismine göre web sitenizin adres adı çok önemlidir. Fakat bir domain (alan adı) almak oldukça basittir. Domain satın almadan önce adımları izleyelim.

Alan Adının İsmine Karar Verin

Markanıza henüz bir isim bulmadıysanız markanızın ismini seçmeden önce alan adı gibi diğer dijital platformlara uyan bir marka adı daha iyi olur. Markanın ismini dijital platformlar ile birlikte uyum sağlayacak şekilde koymanızı öneririz. Şirketinizin bir adı varsa domaininizde www.sirketadi.com gibi olması en mantıklısıdır. Şirketinizin adını alan adı ile yapmanız sizin markanızın bilinirliğini ve akılda kalıcılığını artırır. Alan adına karar verdiyseniz bir sonraki adıma geçebiliriz.

Domain Sorgulama ve Kontrolü

Alan adınızı bulduktan sonra kullanabilir olduğunu kontrol etmek çok kolaydır. Domain sorgulama sitelerinden istediğiniz alan adını sorgulayabilirsiniz. Eğer dolu ise bu alan koduna sahip olan kişi ile iletişime geçip anlaşabilirsiniz. Unutmayın domain uzantıları da bir o kadar önemlidir. Dünyanın en çok tercih edilen domain uzantıları .com, .net ve .org uzantılarıdır. Aradığınız uzantıyı seçerken web sitenin amacına uygun da uzantı seçilebilir.

Örnek olarak:

Eğer giyim firması için .store uzantısı, bir uygulama için .app uzantısı gibi tercih edilebilir.

Güvenilir Bir Alan Adı Kaydeden Kuruluş Seçin

Güvenilir Bir Alan Adı Kaydeden Kuruluşu ise nedir diye soracak olursanız. Domain almak isteyenlerin alan adlarını satmak, kaydetmek gibi sorumlu bir kurumdur. Alan adını alacağınız kuruluş önemlidir. Alan adı alacağınız kaynağın güvenilirliği ve doğru bir şirket olması önemlidir. Domain kayıt şirketleri, İnternet Tahsisli İsimler ve Sayılar Kurumu (ICANN) tarafından akredite edilmektedir. Tercih edilen şirketin Hizmet kalitesi, Fiyatları, Ücretsiz Sunduğu Hizmetleri gibi bir çok özelliğe bakılmalıdır.

Domain Satın Alma İşlemi

Aradığımız domaini bulduktan sonra satın alma işlemi yapılır. Uygun kuruluşun ödeme yöntemlerine göre ödeme yapıp domaini alabiliriz. Domainin geçerlilik süresini not etmeyi unutmayın.

Domain (Alan Adı) Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Domain (Alan Adı) Web siteniz için oldukça önemlidir. Domain yani Alan adı sizin dijital dünyadaki adres ve isminizdir. Domain her web sitenin olması gereken kısmıdır. Domain almadan önce dikkat edilmesi gereken konular, Domaininizin uzantısı .com olması büyük önem taşır. Dünya üzerinde en çok kullanılan uzantıdır. Domaini kısa tutun uzun bir alan adı çok sıkıntılı olabilir.  Domainin akılda kalıcı ve anahtar kelimelerden oluşması gerek. Benzer ve kullanılmış domain olmamalıdır.

DOMAİN FİYATLARI NELERDİR?

Domain fiyatları Alan adı kaydeden kuruluşlarına göre fiyatlar değişiklik gösterebilir. Domain en az 1 yıllık ve en fazla 10 yıllık süre ile alınabilir her yıl ücrete göre değişiklik gösterir.

ÜCRETSİZ DOMAİN ALINIR MI?

Ücretsiz domain WordPress veya Web hostingleri gibi kurucuların sunduğu alt domaindir. Biz bir tavsiye olarak herhangi bir ücretsiz domaini tavsiye etmiyoruz

DOMAİN YENİLEME NEDİR? SÜRESİ DOLAN DOMAİN YENİLEBİLİR Mİ?

Domain Yenileme Nedir?

Domain satın alma en az 1 yıl ve en fazla 10 yıl arası alınabilir. Domain süre ile alınabilir. Örnek olarak bir ev tuttunuz ve evin 1 yıllık parasını peşin ödediniz günü geldiği zaman istediğiniz yıla kadar ödeyebilir yeniden oturmaya devam edersiniz. Domain de bu şekilde bir hizmettir.

Domain ve Hosting arasındaki farklar nelerdir?

Hosting bir web sitenin belgelerin, dosyaların ve içeriklerin depolandığı yerdir. Domain ise bu web sitenin adresidir.  Kısa bir örnek ile anlatmak gerekirse bir konut yaptıracaksınız bu yaptıracağınız konutun arsa ya ihtiyacı var arsa sizin hostinginiz ev ise web siteniz. Evin adresi de domaininiz. Domain Dosyaları içerikleri ve verilerinizi hosting gibi depolama yapmaz.

Blog Nedir? Çeşitleri Nedir?

Blog Nedir?

Blog web sitelerde bireylerin veya gruplar tarafından bildiklerini, tecrübelerini veya uzmanlık alanı olan konular hakkında içerik yazması. Blog web günlüğü anlamına gelen web-log kelimesinin kısaltılmış halidir. Bloglar tecrübeler, haberler, bilgi paylaşımı ve eğlence gibi çeşitli konular üzerinde uzman olan kişiler tarafından yazılan bir içeriktir. Blog İnternet üzerinde yayınlanan web sitelerdir. Bloglar birçok konu üzerinden gidebilir. Günlük yaşam, teknoloji, eğitim, moda, seyahat ve yemek tarifleri gibi birçok konuyu ele alır.

BLOG NEDEN GEREKLİDİR?

Bloglar:  bireyler, şirketler ve gruplar tarafından oldukça önemlidir. Blog kullanan şirketler kullanmayan şirketlere göre %67 daha fazla müşteri kazanıyor. Bloglar şirketlerin,
İletişim Gücü: Blog yazarların, uzmanlık alanında bilgilerini ve düşüncelerini okuyuculara paylaşması şirketlerin veya markaların kendi seslerini oluşturmasını ve hedef kitleye iletişim kurabilir.
Marka Bilinirliği: Bloglar bir şirketin veya markanın dijital alanda güçlendirebilir. Herhangi bir konuda bilgi almak isteyen okuyucunun sizin web sitesinden bilgi alması sizin markanızı daha fazla görme ve akılda kalıcılığını sağlar. Hedef kitleniz ile daha derin bir bağ kurmanızı sağlar.
Güncel Kalma: Etkili, Kaliteli içerikleri düzenli olarak paylaşmanız web sitenizin güncel kalmasıdır. Ziyaret eden kullanıcı sayısının artmasını da sağlar.
SEO Etkisi: Bloglar düzenli ve kaliteli bir o kadar da güncel içerik oluşturulduğunda arama motoru sırasında sizi üst sıralara çıkarır. Arama motorları güncel ve düzenli içerik oluşturan siteleri yüksek sıralara çıkarır.

BLOG NASIL AÇILIR VE YAZARLIĞI NEDİR?

Blog Nasıl Açılır? Öncelik olarak blog platformu seçmemiz gerekiyor. Örnek olarak bir web site gibi. Blog adı ve domain adını seçtikten sonra blog üzerine bir web tasarım gerekiyor. Blog sayfası açmadan önce iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Blog Konuları, Yayın takvimi ve tanıtımı ile ilgili etkili ve kaliteli bloglar üzerine karar verip araştırmanız gerekiyor. Bir blog sayfası oluşturmanız çok zor değil uzman kişiler tarafından yardım alarak blog üzerine web tasarımı yaptıktan sonra yayınlayarak işe hazır duruma gelebilirsiniz.
Blog Yazarlığı: Blog yazarlığı yapmaya karar verdiniz ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. İlk defa blog yazmaya başlıyorsanız küçük projelerle ilerleyin. Unutmayın küçük projeler büyük projelere en büyük yatırımdır. Blog Yazma becerilerini geliştirmek ve yeni bilgiler keşfetmek ve deneyimlerinizi okuyuculara paylaşmak sizi dijital dünya da geliştirir. Blog yazarlığı yapan kişi belirli bir konu ve uzman olduğu alan üzerinde bilgi veren metinler veya makalelerdir. Blog günümüzde birçok şirket ve markanın dijital dünya da varlığını artırması için kullanılır. Blogunuz büyüdükçe de para kazanırsınız.

BLOG TÜRLERİ NEDİR?

Bloglar, çeşitli tür ve konular üzerinden yayınlanabilir. Yaygın olan Blog türleri,
Kişisel Bloglar: Genellikle günlük gibi yazılan bir blogdur. Bireylerin tecrübelerini, günlük yaşamda yaşadıklarını, duygularını okuyuculara paylaşılan bir blog dur. Bu tür bloglar en temel blog çeşididir.

Temasal Bloglar: Temasal Bloglar belirli bir tema veya bir konu üzerinden içerikler oluşturur. Örnek olarak bir blog konusu “Tarım” ise tarım hakkında bilgi ipucu ve deneyimlerini paylaşır. Herhangi bir şekilde konu dışına çıkılmayan bloglardır.

Kurumsal Bloglar: Kurumsal bloglar Şirketler veya markaların web sitesinde iş dünyasını ve sektörle ilgili konularda bloglar paylaşmasıdır. Bu tür bloglar şirketler ve markaların daha fazla hedef kitleye ulaşmasına ve marka bilinirliği artırmasını sağlar.

Moda ve Güzellik Bloglar: Moda ve güzellik blogları makyaj ürünleri, güncel kıyafetleri, Trendleri ve stil çeşitleri, ipuçları gibi önerilerde bulunan bloglardır.

Teknoloji Blog: Teknoloji hakkında bilgi veren. Teknoloji ürünlerini, yazılımları inceleyen ve bu konularda bilgi veren bir blog çeşididir.

Sağlık ve Fitness Bloglar: Sağlık, Beslenme, spor gibi sağlıklı yaşam hakkında bilgi veren bloglardır.

Eğitim Blogları: Bir konu üzerinden bilgi veren ve öğreten bir blog çeşididir.

BLOG İLE PARA KAZANMA

Blog yazarken para kazanmak mümkün mü? Evet Mümkün. Blog yazarak para kazanabilirsiniz. Blog yazarlığı günümüzde revaçta olan bir meslektir. Tam zamanlı ve Freelance olarak ta çalışabilirsiniz. Şirketler ve markalara blog yazarlığı yapabilirsiniz. Ayriyeten de bir web sitesi açarak orda bloglarınızı yayınlayarak da para kazanabilirsiniz. Açtığınız siteden sponsorlu içerik üretimi, Ücretli aboneler sunmak, İş ortaklıkları yapmak, Danışmanlık hizmeti vermek ve Blogunuzda reklam verebilirsiniz.

BLOG YAZARKEN NELERE DİKKAT EDİNMELİ

Blog yazarken nelere dikkat etmelisiniz? İyi bir Blogger (yazar) olmak istiyorsanız ilgi alanınızı ve deneyimli olduğunuz konuları seçin. Küçükten başlayın unutmayın küçük işler büyük işlerin temelidir. Blog yazarken Hedef kitlenizi iyi araştırın. Kancalı Güçlü bir başlık kullanın. Güçlü bir başlık metninize daha fazla ziyaretçi sağlayıp daha geniş kitlelere ulaşmanızı sağlar. Bloglarınıza uygun görseller koyunuz. Görseller ile anlatan bir tasarım yaparak bloğunuzu daha iyi hale getirebilirsiniz. Yazdığınız içeriğin uzunluğu ve akıcılığı önemlidir. Alt başlıklar ile bilgi veren paragraflar da yapın bir konuyu anlatırken içeriklerini unutmayın. İçeriklerinizi SEO uyumlu olmasına dikkat edin. Günümüz blogları SEO uyumlu olmasına yoğun talep edilir. SEO metinler için araştırma yapın. Dil bilgisi ve özgün içerikler oluşturun. Fayda sağlayıcı bilgiler paylaşın.

Blog ile Web site arasındaki fark, Blog web sitesine benzese de farklı noktaları vardır. Web siteler Sayfalar ve kategorilere ayrılıyor. Blog ise sadece bloglardan oluşup tarihe göre sıralanıyor.

Blog Nedir? Ne İşe Yarar? Blog Çeşitleri Nedir

BLOG NEDİR? NE İŞE YARAR? BLOG ÇEŞİTLERİ NEDİR?

BLOG NEDİR?

Blog web sitelerde bireylerin veya gruplar tarafından bildiklerini, tecrübelerini veya uzmanlık alanı olan konular hakkında içerik yazması. Blog web günlüğü anlamına gelen web-log kelimesinin kısaltılmış halidir. Bloglar tecrübeler, haberler, bilgi paylaşımı ve eğlence gibi çeşitli konular üzerinde uzman olan kişiler tarafından yazılan bir içeriktir. Blog İnternet üzerinde yayınlanan web sitelerdir.  Bloglar birçok konu üzerinden gidebilir. Günlük yaşam, teknoloji, eğitim, moda, seyahat ve yemek tarifleri gibi birçok konuyu ele alır.

BLOG NEDEN GEREKLİDİR?

Bloglar: bireyler, şirketler ve gruplar tarafından oldukça önemlidir. Blog kullanan şirketler kullanmayan şirketlere göre %67 daha fazla müşteri kazanıyor. Bloglar şirketlerin,

İletişim Gücü: Blog yazarların, uzmanlık alanında bilgilerini ve düşüncelerini okuyuculara paylaşması şirketlerin veya markaların kendi seslerini oluşturmasını ve hedef kitleye iletişim kurabilir.

Marka Bilinirliği: Bloglar bir şirketin veya markanın dijital alanda güçlendirebilir. Herhangi bir konuda bilgi almak isteyen okuyucunun sizin web sitesinden bilgi alması sizin markanızı daha fazla görme ve akılda kalıcılığını sağlar. Hedef kitleniz ile daha derin bir bağ kurmanızı sağlar.

Güncel Kalma: Etkili, Kaliteli içerikleri düzenli olarak paylaşmanız web sitenizin güncel kalmasıdır. Ziyaret eden kullanıcı sayısının artmasını da sağlar.

SEO Etkisi: Bloglar düzenli ve kaliteli bir o kadar da güncel içerik oluşturulduğunda arama motoru sırasında sizi üst sıralara çıkarır.  Arama motorları güncel ve düzenli içerik oluşturan siteleri yüksek sıralara çıkarır.

BLOG NASIL AÇILIR VE YAZARLIĞI NEDİR?

Blog Nasıl Açılır? Öncelik olarak blog platformu seçmemiz gerekiyor. Örnek olarak bir web site gibi. Blog adı ve domain adını seçtikten sonra blog üzerine bir web tasarım gerekiyor. Blog sayfası açmadan önce iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Blog Konuları, Yayın takvimi ve tanıtımı ile ilgili etkili ve kaliteli bloglar üzerine karar verip araştırmanız gerekiyor. Bir blog sayfası oluşturmanız çok zor değil uzman kişiler tarafından yardım alarak blog üzerine web tasarımı yaptıktan sonra yayınlayarak işe hazır duruma gelebilirsiniz.

Blog Yazarlığı: Blog yazarlığı yapmaya karar verdiniz ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. İlk defa blog yazmaya başlıyorsanız küçük projelerle ilerleyin. Unutmayın küçük projeler büyük projelere en büyük yatırımdır. Blog Yazma becerilerini geliştirmek ve yeni bilgiler keşfetmek ve deneyimlerinizi okuyuculara paylaşmak sizi dijital dünya da geliştirir. Blog yazarlığı yapan kişi belirli bir konu ve uzman olduğu alan üzerinde bilgi veren metinler veya makalelerdir. Blog günümüzde birçok şirket ve markanın dijital dünya da varlığını artırması için kullanılır. Blogunuz büyüdükçe de para kazanırsınız.

BLOG TÜRLERİ NEDİR?

Bloglar, çeşitli tür ve konular üzerinden yayınlanabilir. Yaygın olan Blog türleri,

Kişisel Bloglar: Genellikle günlük gibi yazılan bir blogdur. Bireylerin tecrübelerini, günlük yaşamda yaşadıklarını, duygularını okuyuculara paylaşılan bir blog dur. Bu tür bloglar en temel blog çeşididir.

Temasal Bloglar: Temasal Bloglar belirli bir tema veya bir konu üzerinden içerikler oluşturur. Örnek olarak bir blog konusu “Tarım” ise tarım hakkında bilgi ipucu ve deneyimlerini paylaşır. Herhangi bir şekilde konu dışına çıkılmayan bloglardır.

Kurumsal Bloglar: Kurumsal bloglar Şirketler veya markaların web sitesinde iş dünyasını ve sektörle ilgili konularda bloglar paylaşmasıdır.  Bu tür bloglar şirketler ve markaların daha fazla hedef kitleye ulaşmasına ve marka bilinirliği artırmasını sağlar.

Moda ve Güzellik Bloglar: Moda ve güzellik blogları makyaj ürünleri, güncel kıyafetleri, Trendleri ve stil çeşitleri, ipuçları gibi önerilerde bulunan bloglardır.

Teknoloji Blog: Teknoloji hakkında bilgi veren. Teknoloji ürünlerini, yazılımları inceleyen ve bu konularda bilgi veren bir blog çeşididir.

Sağlık ve Fitness Bloglar: Sağlık, Beslenme, spor gibi sağlıklı yaşam hakkında bilgi veren bloglardır.

Eğitim Blogları: Bir konu üzerinden bilgi veren ve öğreten bir blog çeşididir.

 

BLOG İLE PARA KAZANMA

Blog yazarken para kazanmak mümkün mü? Evet Mümkün. Blog yazarak para kazanabilirsiniz. Blog yazarlığı günümüzde revaçta olan bir meslektir. Tam zamanlı ve Freelance olarak ta çalışabilirsiniz. Şirketler ve markalara blog yazarlığı yapabilirsiniz. Ayriyeten de bir web sitesi açarak orda bloglarınızı yayınlayarak da para kazanabilirsiniz. Açtığınız siteden sponsorlu içerik üretimi, Ücretli aboneler sunmak, İş ortaklıkları yapmak, Danışmanlık hizmeti vermek ve Blogunuzda reklam verebilirsiniz.

BLOG YAZARKEN NELERE DİKKAT EDİNMELİ

Blog yazarken nelere dikkat etmelisiniz? İyi bir Blogger (yazar) olmak istiyorsanız ilgi alanınızı ve deneyimli olduğunuz konuları seçin. Küçükten başlayın unutmayın küçük işler büyük işlerin temelidir. Blog yazarken Hedef kitlenizi iyi araştırın. Kancalı Güçlü bir başlık kullanın. Güçlü bir başlık metninize daha fazla ziyaretçi sağlayıp daha geniş kitlelere ulaşmanızı sağlar. Bloglarınıza uygun görseller koyunuz. Görseller ile anlatan bir tasarım yaparak bloğunuzu daha iyi hale getirebilirsiniz. Yazdığınız içeriğin uzunluğu ve akıcılığı önemlidir.  Alt başlıklar ile bilgi veren paragraflar da yapın bir konuyu anlatırken içeriklerini unutmayın. İçeriklerinizi SEO uyumlu olmasına dikkat edin. Günümüz blogları SEO uyumlu olmasına yoğun talep edilir. SEO metinler için araştırma yapın. Dil bilgisi ve özgün içerikler oluşturun. Fayda sağlayıcı bilgiler paylaşın.

BLOG İLE WEB SİTESİNİN FARKI

Blog web sitesine benzese de farklı noktaları vardır. Web siteler Sayfalar ve kategorilere ayrılıyor. Blog ise sadece bloglardan oluşup tarihe göre sıralanıyor.

 

İletişime Geçin
Merhaba👋
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?