Öncelikle konuyla ilgili bazı temel kavramları bilmemiz gerekiyor. Bu kavramları anladığımız zaman ne yapmayı hedeflediğimizi daha iyi anlarız. Böylelikle yazdığımız blog yazıları daha da amaca yönelik olur.
SEO: Bu kavram “Search Engine Optimization” teriminin kısaltması olarak karşımıza çıkmaktadır. Şu an internet üzerinden pek çok şeye ulaşım sağlamak oldukça kolay. Bu sebeple rekabette de artış görülmüştür. Aynı kelimeleri arama motoruna yazdığınız zaman aradığınız içerikle ilgili karşınıza birden fazla site çıkmaktadır. Arama motorları da bunun için bir sıralama yapılması gerektiğini düşünüyor. Sitenin ne kadar eski olduğu ya da sitenin üzerinde yapılan çalışmalar gibi farklı kriterlere bağlı olarak tüm siteler sıralanmaktadır. Aslında günlük hayatta da olduğu gibi en çok emek gösteren karşılığını alıyor diyebiliriz. Yani kısacası sitelerin ilk sıralarda ya da ilk sayfada yer alması için yapılan her türlü çalışmaya SEO denir.
SEO çalışmalarını iki kategoride inceleyebiliriz. Bunlardan ilki site içi, bir diğeri ise site dışıdır. Site içi SEO çalışmaları web sitesi için yapılan yazılım ve içerik çalışmalarının tamamını kapsar. Sitenin yazılımı, içeriği için yapılan görsel, yazımsal ve tasarımsal çalışmalar ve reklamlar buna dahildir. Site dışı SEO çalışmaları ise kullanıcıları siteye yönlendirerek site trafiğini artıracak ve web siteyi destekleyen tamamlayıcı çalışmalardır. Yani web sitesi hariç sosyal medya ve linkler gibi siteye akış sağlayan çalışmalardır.
Blog: Bu kavram “web” ve kayıt manasına gelen “log” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Bloglar ilk ortaya çıktığında dijital günlük gibi kullanılmaktaydı. Zamanla insanların bilgi ve birikimlerini aktardıkları yararlı yazı içerikleri olmaya başladılar.
SEO Neden Önemlidir?
SEO, hizmetinizi sunduğunuz web sitesinde üretilen içeriklerin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayacak bir çalışmadır. Web sitesi açıldıktan sonra trafiği sağlamak ve siteye daha fazla okuyucu çekmek için site içeriğini kaliteli ve canlı tutmak gerekir. Web siteniz için SEO uyumlu içerik yazmak, içeriği paylaştığınız sitenin arama motorlarının arama sonuçlarında ilk sayfada veya ilk sıralarda yer almasını sağlar. Arama motorlarında arama yapan tüketicinin ilk sıralarda yer alan web sitelerine tıklama ihtimali daha yüksektir çünkü ilk sıralarda yer alan firmalar tüketici zihninde daha olumlu ve güvenilir bir izlenim verir. Yazılan içerik aranan kelimeleri birebir karşılıyorsa sitenin tıklanma oranı zamanla yükselir. Bu da siteyi arama sıralamasında organik olarak daha da yukarıya taşır.
Günümüzde çok fazla insan ürün ve hizmetlerini internet üzerinden pazarlamaktadır. Çok fazla seçeneğin olması sizin ürün ya da hizmetinizin seçilme ihtimalini düşürür. Bu kadar seçenek arasında tüketici zihnine ve arzusuna gidecek yol yalnızca ürün ya da hizmetinizin fark ve avantajlarının olmasından geçmiyor. Aynı zamanda hizmetinizin fark ve avantajlarını profesyonelce pazarlamanız gerekmektedir ki markanız ön planda olsun. Arama motoru aramalarında ilk sıralarda yer almak ya da ilk sayfada yer almak sunduğunuz hizmetin güvenilirliğini ve tercih edilebilir olması ihtimalini artırır. Bu nedenle SEO’ya yönelik çalışmalar yapmak hedef kitlenize ulaşmanızı kolaylaştırır.
SEO uyumlu üretilen içeriklerin hazırlanması, yayımlanan web sitesi aracılığıyla müşterilere ulaşma yolunda önemli bir yöntem ve araçtır. Örnek verecek olursak bir oto garaj web sitesi düşünelim. Oto garaj web sitesinde sürücülerin arayabileceği çeşitli başlıklara yer verilirse sitenin ziyaret edilme oranı artış gösterir. Üstelik bu içerikler sayfanızın trafiğini artırarak arama sıralamasında yukarılara taşınmasını sağlar. Gelin şimdi adım adım SEO uyumlu blog nasıl yazılır bakalım.
İyi Bir Araştırma Yapın ve Özgün Bir İçerik Oluşturun
Öncelikle yazacağınız konu ile ilgili güvenilir ve güncel kaynaklardan gerekli bilgileri edinin. Konuya dair ne kadar farklı bilgiye sahip olursanız yazınız o kadar kapsamlı ve ilgi çekici olacaktır. Yaptığınız araştırmalar sonucunda yazınız, konuyla ilgili olan başka konuları da kapsar böylelikle daha farklı konuları aratanların da sizin bloguna ve sayfanıza gelmesi ihtimali yükselir.
Aynı zamanda konuya dair bildiğiniz şeylerle kendi deneyimlerinizi harmanlamaktan çekinmeyin. Çok da öznel gerçeklikler olmadığı sürece içeriğinize kendinizden bir şeyler katmak sizi daha da yaratıcı kılacaktır. Böylelikle yazdığınız içerik özgünlük kazanır ve daha çok tıklanma sağlanabilir.
Anahtar Kelime Analizi Yapın
SEO çalışmaları yürütülürken buna uygun blog yazımı esnasında en önemli aşamalardan biri anahtar kelime analizi yapmaktır. SEO uyumlu içeriğinizi üretirken aranma ihtimali en yüksek olan kelimeler saptanır ve bu kelimeler aracılığıyla sayfanın tıklanma oranı artış gösterir. Blog yazma sürecinde seçilen anahtar kelimelerin doğru olması aranma hacmi en yüksek olan kelimeleri kapsamasına anlamına gelir. SEO uyumlu içeriğinizi oluştururken anahtar kelimelerinizi daha kolay seçebilmenize yardımcı olacak ücretsiz bazı sitelerden yardım alabilirsiniz. Bu konuda hizmet veren Google Anahtar Kelime Planlama, SEMRush, Long Tail Pro, Keywordtool.io gibi pek çok site bulunmaktadır.
SEO uyumlu blog yazarken sıklıkla yapılan hatalardan biri de arama motorlarında sürekli aratılacağını düşündüğümüz kelimeleri blogda ne kadar sık kullanırsak yazımızın o kadar SEO uyumlu olduğuna inanmaktır. Ancak aynı kelimeleri devamlı kullanarak blog yazımızı SEO uyumlu hale getiremezsiniz. Bunun yerine aynı kelimeyi devamlı kullanmaktansa aynı anlama gelen farklı kelimeleri kullanarak blog yazınızı tamamlayabilirsiniz. Bu şekilde aynı konuyu arama motorlarında farklı kelimeler yazarak aratabilecek müşterilere de ulaşma imkânı sağlarsınız. Yani anahtar kelimeleri orantılı bir şekilde kullanmalı ve blog içine yaymalısınız. Örnek vermek gerekirse 1000 kelimelik bir blogda aynı anahtar kelimeyi 8-9 kere kullanmak gayet ideal bir sayıdır.
SEO uyumlu içerik yazarken anahtar kelimeleri anlamlı cümleler içinde kullanmak gerekir. Çünkü sırf üst sıralarda yer almak için anlamsız cümleler içerisinde anahtar kelimenin kullanılması sitenize zarar verebilir.
İçeriğe Uygun Başlıklar Bulun ve Başlık Sıralamasına Özen Gösterin
Blogların SEO uyumlu olmasının amacı kısa sürede daha fazla kişiye ulaşmaktır. Daha fazla kişiye ulaşmak için yazdığınız başlıklar anlaşılabilir ve aranma ihtimali yüksek kelimeler olmalıdır. Yazdığınız blog için başlıklar bu nedenle oldukça önemlidir. Çünkü yazınızın kapsamı ve konusu hakkında bilgi verirken müşterileri de web sitesine çekecektir. Başlıklarda yer alan doğru kelimeler sayesinde kullanıcıların aramalarına direkt yanıt verebilirsiniz. Böylelikle tıklanma oranları zamanla artış gösterir.
Başlık sıralamalarını alaka düzeyine göre doğru sıralarsanız içeriğinizin anlamsal bütünlüğünü sağlamış olursunuz. Genel başlık oldukça kapsamlı olmalı ve ardından gelen alt başlıklar ana başlıktan kopuk olmamalı ana başlığın etrafında şekillenerek tamamlayıcı olmalı. Konuya dair okuyucu zihninde pek çok soru canlanır. Bunlara yeterli düzeyde ve anlaşılabilir bir şekilde yanıt vermek gerekir.
Site İçi Link Oluşturun ve Meta Description Optimizasyonu Yapın
SEO uyumlu içerik üretirken başvurulabilecek yollardan biri de site içi link oluşturmaktır. Bu yöntem sayesinde daha önce yazdığınız yazılara tıklanma da artış gösterir. Birbirleriyle bağlantılı içeriklerde özellikle bu yöntem çok kullanılır. Yeni yazdığınız içeriğin uygun bir kısmına eski yazdığınız içeriklerle ilgili link oluşturursanız konuları ilgili olan bloglar arasında da trafik sağlanır. Bu durumda okuyucu da merak uyanır ve sitede daha fazla vakit geçirir. Bu da sizin sitenizi doğrudan arama sıralamasında yukarılara taşır.
Bununla beraber içeriğinizin SEO uyumlu olması için en önemli adımlardan biri ise meta açıklaması eklemektir. Meta açıklaması okuyucuya henüz siteye tıklamadan içeride yer alan bilgileri kısmen sunan bir sistemdir. Böylelikle sitenizin içeriğinde yer alan metinlere siteye girmeden ulaşan tüketici için sizin siteniz daha cazip görünür. Meta açıklamasından aradığı şeyin orada olup olmadığını gören okuyucu anında sitenize tıklar. Tıklanma oranlarının artması için çok basit bir uygulamadır. Ayrıca SEO uyumlu olması için meta açıklamasının başına anahtar kelimeleri yazmakta fayda var.
İçeriklere Uygun Görseller Kullanın ve Gerekli Yerlerde Listeleme Yapın
Günümüz insanının dikkat süresi fazla sosyal medya kullanımı nedeniyle oldukça düşmüştür. Buna bağlı olarak okuyucuların uzun yazıları okurken dikkatini toplu tutmak için tercih edilen bazı yöntemler bulunur. Bu yöntemler sayesinde okuyucu içeriği okurken sıkılmaz ve dikkati toplu kalabilir. Öncelikle yazıya uygun görsel içerikler sunmak web sitenizi hem kaliteli gösterir hem de okuyucuya daha renkli bir okuma deneyimi sunar. Ancak bu görselleri seçerken dikkat etmemiz gereken önemli bir husus bulunuyor. Seçtiğiniz görselin boyutu yüksek olursa yüklenme esnasında problem yaşanır ve görsel geç yüklenir. Bu da web sitesi için olumsuz bir izlenime neden olur. Okuyucunu dikkatini toplu tutmak ve yazıyı okurken sıkılmamasını sağlamak için mümkün olan yerlerde listeleme yöntemini kullanmak da oldukça faydalıdır. Bu listelemenin SEO uyumlu olabilmesi içinse liste açıklamalarının kısa ve net bir dile sahip olması gerekir.
Kelime Sayısını İçerik Kapsamına Göre Doğru Belirleyin
Ürettiğiniz içeriğin uzun olması yukarıdaki kriterlere uymuyorsa pek de bir şey ifade etmez. Bu nedenle öncelikle yukarıda yer alan maddeleri gerçekleştirmek gerekir. Ardından yazdığınız blog kapsamında doğru kelime sayısına ulaşmanız gerekir. İdeal blog yazısı ortalama 600 kelime kadardır. Bunun altında kelime sayısına sahip bloglar Google için yeterli olmayacaktır.